V pátek 26. září se naši žáci zúčastnili projektu Jitro výzkumníků: Biodiverzita (nejen) na poli v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Na interaktivních workshopech vedených odborníky z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) si vyzkoušeli extrakci rostlinné DNA, práci se suchým dusíkem, poznali škůdce obilovin a zasadili si plodiny z genové banky.
Děti objevily, proč je biodiverzita klíčová pro budoucnost potravin, a nahlédly do principů cirkulární ekonomiky. Program byl plný praktických ukázek, otázek i objevů. A co je nejlepší – všechno si mohly samy vyzkoušet!
Během praktických stanovišť si mohli vyzkoušet:
- kteří škůdci ohrožují současné obiloviny
- práci se suchým dusíkem
- jak si zasadit plodinu z genetické banky obilnin.
Celý program byl interaktivní, plný objevů, zajímavostí a překvapení. Děti odjížděly s novými poznatky i zážitky – a možná i s novým pohledem na to, co se vlastně skrývá za kouskem chleba na talíři.